
Jeseň je ideálne obdobie, kedy si dopriať jedlá a nápoje, ktoré zahrejú telo, potešia dušu a zároveň nezaťažia tvoju postavu. Nemusíš siahať po ťažkých jedlách plných tuku a cukru – stačí vedieť, ako na to. Fit jesenné recepty ti ukážu, že zdravá kuchyňa môže byť chutná, rýchla a dokonale ladiť s atmosférou sychravých dní.
Práve jeseň prináša do kuchyne ingrediencie, ktoré sú nielen výživné, ale aj veľmi všestranné. Tekvica, jablká, hrušky, orechy, škorica či med – všetko, čo máš spojené s týmto ročným obdobím, môžeš premeniť na zdravé pokrmy plné vitamínov a minerálov.
Namiesto vyprážaných jedál či ťažkých omáčok môžeš staviť na pečenú tekvicu s bylinkami, sladké jablkové koláče bez cukru alebo ovsené kaše, ktoré ťa nielen zasýtia, ale aj posilnia tvoju imunitu. Vďaka pár jednoduchým zmenám môžeš mať na tanieri jedlá, ktoré chutia ako comfort food, no tvojej línii neuškodia.
Fit jesenné recepty do 30 minút
Krémová tekvicová polievka bez smotany
Ingrediencie:
- 500 g tekvice Hokkaido
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 700 ml zeleninového vývaru
- štipka muškátového orieška, soľ, čierne korenie
- tekvicové semienka na ozdobu
Postup:
Tekvicu nakrájaj na kocky (aj so šupkou), cibuľu a cesnak orestuj na olivovom oleji, pridaj tekvicu a podlej vývarom. Var približne 20 minút, kým tekvica nezmäkne. Rozmixuj do hladkého krému, dochuť korením a podávaj s opraženými semienkami. Ľahká, sýta a fit polievka na chladné večery.
Jablkové muffiny bez cukru
Ingrediencie:
- 2 jablká nastrúhané najemno
- 2 vajíčka
- 150 g špaldovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 PL medu alebo javorového sirupu
- 1 ČL škorice
- 50 g nasekaných orechov (voliteľné)
Postup:
Jablká zmiešaj s vajíčkami, pridaj med a škoricu. Potom vmiešaj múku s práškom do pečiva a podľa chuti orechy. Cesto rozdeľ do formy na muffiny a peč pri 180 °C asi 20 minút. Sú sladké vďaka jablkám, nadýchané a bez zbytočného cukru.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.