Zdravé tradičné recepty ako od babičky

3. Tvarohové slivkové gule

Ingrediencie (10–12 ks):

  • 250 g jemného tvarohu
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 PL kokosového cukru (voliteľné)
  • celé slivky (v sezóne) alebo mrazené
  • mak, mleté orechy alebo jemne opražené vločky na posýpku

Postup:

Z tvarohu, múky a cukru vypracuj mäkké cesto. Odkrajuj kúsky, do každého vlož slivku a vytvaruj guľu. Var v osolenej vode, kým nevyplávajú. Posyp makom alebo vločkami. Sú ľahučké, rýchle a dokonale nahradia klasické gule.

4. Zemiakový šalát bez majonézy

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 vajcia
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL ľahkej majonézy
  • soľ, čierne korenie, horčica

Postup:

Zemiaky uvar v šupke a nechaj vychladnúť. Nakrájaj ich na väčšie kúsky. Pridaj vajcia, uhorky a cibuľu. Jogurt zmiešaj s lyžičkou horčice a 1 PL majonézy – tá dodá známu chuť, ale bez kalorickej bomby. Premiešaj a nechaj aspoň hodinu odstáť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa BESKY (@besky.vero)

5. Jablková bábovka bez zbytočného cukru

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 200 ml jablkového pyré
  • 150 g špaldovej múky
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • jablko na kúsky

Postup:

Vajcia vyšľahaj s pyré a olejom. Pridaj suché ingrediencie a nakoniec kúsky jabĺk. Peč pri 180 °C približne 45 minút. Je vláčna a sladká hlavne vďaka jablkám, nie hromade cukru.

Zdravé úpravy tradičných jedál nemusia byť nudné ani bez chuti. Ber ich ako spôsob, ako spojiť to najlepšie z babičkinej kuchyne s tým, čo tvoje telo potrebuje dnes. Jedlá sú ľahšie, no stále známe, domáce a príjemne nostalgické. A presne o tom je moderné varenie – zachovať chuť, odľahčiť prípravu a cítiť sa po jedle dobre.

Odporúčané články

Viac z kategórie Fitness