Parené buchty podľa babičky: Recept, ktorý vráti vôňu domova a poteší celú rodinu

Ako správne napariť buchty

Kľúčom k dokonalému výsledku je samotné parenie. Potrebuješ parák alebo hrniec so sitkom, ktoré sa nedotýka vody. Do spodnej časti nalej asi dva centimetre vody a priveď ju do varu. Buchty vkladaj do horúcej pary, nech medzi nimi zostane aspoň centimeter miesta, pretože počas varenia zväčšia objem.

Hrniec prikry a nechaj ich pariť približne desať až dvanásť minút. Počas tohto času pokrievku nezdvíhaj, aby buchty nespadli. Keď sú hotové, vyber ich a hneď jemne potri roztopeným maslom, aby sa nezlepili.

Ak máš parák na viac poschodí, môžeš ich pripravovať naraz vo viacerých vrstvách. Výhodou parených buchiet je, že sa nerozvaria a zostávajú nadýchané a mäkké aj po vychladnutí.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ODZADU SK (@odzadu.sk)

Servírovanie, ktoré pohladí dušu

Parené buchty sa najčastejšie podávajú preliate rozpusteným maslom a posypané cukrom, kakaom alebo makom. Niekto k nim pridáva aj vanilkový krém alebo vanilkový cukor, čo im dodá ešte lahodnejšiu chuť. Môžeš ich podávať teplé aj studené, no najlepšie chutia čerstvo naparené, keď sa ešte jemne paria a voňajú po masle.

Ak máš chuť experimentovať, môžeš skúsiť aj slanú verziu s tvarohom bez cukru, ktorú podávaš so slaninou alebo opraženou cibuľou. Hoci to znie netradične, aj takto sa parené buchty dajú pripraviť a výsledok ťa môže príjemne prekvapiť.

Malé tipy pre dokonalý výsledok

Ak chceš, aby boli buchty skutočne nadýchané, nechaj cesto poriadne vykysnúť. Voda v hrnci musí vrieť, ale nesmie sa dotýkať sitka, na ktorom buchty ležia. Počas parenia hrniec neotváraj, aby sa buchty nezrazili. Ak ich pripravuješ vo väčšom množstve, udržuj hotové buchty prikryté utierkou, aby nevychladli a nevyschli.

Parené buchty sa dajú aj zmraziť. Po vychladnutí ich zabaľ do potravinovej fólie a vlož do mrazničky. Keď ich budeš chcieť zjesť, stačí ich opäť napariť alebo ohriať v mikrovlnke. Vďaka tomu si môžeš dopriať chuť domáceho dezertu aj bez dlhého čakania.

Parené buchty, ako spomienka na detstvo

V mnohých rodinách majú parené buchty svoje pevné miesto. Pripomínajú detstvo, nedeľné obedy a vôňu domova. Nie je v nich nič komplikované, no práve tá jednoduchosť im dáva čaro. Každá buchta je výsledkom trpezlivosti, lásky a radosti z varenia.

Parené buchty sú dôkazom, že aj obyčajné suroviny môžu vytvoriť niečo výnimočné. Stačí trocha času, trpezlivosti a chuti tvoriť. Keď sa nadýchané buchty rozpadnú na jazyku a sladká vôňa naplní kuchyňu, pochopíš, že tento tradičný recept má svoje miesto aj v modernej kuchyni.

Odporúčané články

Viac z kategórie Lifestyle