Jahodová sezóna je v plnom prúde: 7 tipov, ako ich spracovať inak než do koláča či džemu
Lifestyle
4. Jahodové ľadové kocky – na drinky, limonády aj vodu
Čo potrebuješ:
- 200 g jahôd
- 1 ČL citrónovej šťavy
- voda podľa potreby
Ako na to:
Jahody rozmixuj s citrónovou šťavou a trochou vody. Nalej do formičiek na ľad a zamraz. Výborne sa hodia do prosecca, bieleho vína, limonády alebo len do vody s mätou. Osviežia a zároveň dodajú chuť.
5. Jahodové smoothie s ovsenými vločkami
Ingrediencie:
- 1 banán
- 150 g jahôd
- 2 PL ovsených vločiek
- 200 ml rastlinného mlieka (napr. mandľového)
- 1 ČL medu (voliteľne)
Postup:
Všetko daj do mixéra a rozmixuj dohladka. Ráno ťa zasýti, na obed osvieži. Môžeš pridať aj ľad alebo proteínový prášok, ak chceš výživnejší variant.
6. Jahodový šalát s kozím syrom a orechmi
Suroviny:
- hrsť poľníčka alebo rukoly
- 5–6 jahôd
- 50 g kozieho syra (alebo balkánskeho)
- hrsť vlašských orechov
- balzamiková redukcia alebo domáci jahodový ocot
Postup:
Na tanier rozlož zelené listy, pridaj jahody nakrájané na plátky, posyp syrom a orechmi. Na záver pokvapkaj balzamikom alebo domácim jahodovým octom. Osviežujúce, sýte a perfektné ako ľahký obed.
7. Jahodový ľadový čaj s bazou a limetkou
Ingrediencie:
- 1 čierny alebo zelený čaj (vychladený)
- 100 g rozmixovaných jahôd
- 1 PL bazového sirupu
- šťava z 1/2 limetky
- ľad
Postup:
Zmiešaj čaj, jahody, limetku a sirup. Preceď cez sitko (ak chceš jemný čaj), nalej do pohára s ľadom a ozdob plátkom limetky alebo lístkom mäty. Letné osvieženie ako z kaviarne – no za zlomok ceny.