Hríbová sezóna je v plnom prúde: 5 receptov, ktoré prevoňajú tvoj domov vôňou lesa
LifestyleLesy sú plné vôní, vlhkého machu a drobných pokladov, ktoré čakajú len na to, kým ich nájdeš. Hríbová sezóna je v plnom prúde a ak patríš medzi tých, ktorí s košíkom v ruke radi objavujú tajné miesta, určite vieš, aký pocit prináša, keď domov prinesieš čerstvé hríby.
Hríbová sezóna nie je len o zbere, ale aj o varení. Čerstvé hríby majú špecifickú chuť, ktorú nič nenahradí. Dá sa z nich pripraviť nekonečne veľa jedál, od tradičných receptov po moderné kombinácie, ktoré prekvapia aj tých, čo tvrdia, že huby nemusia.
Prinášame ti 5 chutných nápadov, ako využiť hríbovú sezónu naplno a prevoňať svoj domov vôňou lesa.
1. Krémová hríbová polievka ako od babičky
Klasika, ktorá nikdy nesklame. Krémová hríbová polievka je ideálnym štartom jesenného obeda. Potrebuješ len čerstvé hríby, cibuľu, cesnak, maslo a smotanu. Hríby nechaj jemne opiecť na masle, pridaj cibuľu a zalej vývarom. Po chvíli varenia všetko rozmixuj a zjemni smotanou.
Chuť lesa doplní štipka tymianu a pár kvapiek citrónovej šťavy. Ak chceš niečo výnimočné, pridaj pár kvapiek lanového oleja alebo čerstvé bylinky. Hríbová sezóna je ideálny čas, aby si túto klasiku zaradila do svojho jedálnička.
2. Rizoto s hríbmi a parmezánom
Ak miluješ taliansku kuchyňu, rizoto je jasná voľba. Hríbová sezóna mu dodá nový rozmer. Na panvici opraž cibuľu na olivovom oleji, pridaj ryžu Arborio a nechaj ju krátko opiecť. Postupne prilievaj vývar a miešaj, až kým ryža nie je krémová.
Pridaj opečené hríby, parmezán a trochu bieleho vína. Výsledkom bude jemné, voňavé jedlo, ktoré chutí presne tak, ako keby si ho ochutnala v malom talianskom bistre.
3. Halušky s hríbovou omáčkou
Slovenská klasika, ktorá nikdy neomrzí. Namiesto bryndze vyskúšaj tento rok hríbovú omáčku. Na panvici si priprav základ z cibule, cesnaku a kúskov hríbov. Pridaj smotanu, trochu vývaru, soľ, korenie a čerstvú petržlenovú vňať.
Uvarené halušky premiešaj s omáčkou a podávaj s nastrúhaným syrom. Toto jedlo je ideálne na chladné jesenné dni, keď sa chceš zahriať niečím poctivým a domácim. Hríbová sezóna má svoje čaro práve v tom, že sa z obyčajných surovín dajú vytvoriť výnimočné chute.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.