Toto musíš ochutnať: Netradičné grilážky s karamelom, ktoré zmiznú zo stola ešte pred Vianocami
LifestyleGrilážky patria medzi tradičné vianočné sladkosti, ktoré jednoducho nesmú chýbať na sviatočnom stole. Ak si ešte nikdy nevyskúšal pripraviť grilážky doma, je najvyšší čas to zmeniť a skúsiť tento (ne)tradičný recept. Tento recept na grilážky je jednoduchý a výsledok je neuveriteľne chutný.
Tieto karamelové pochúťky sa hodia ako darček pre blízkych, na návštevy alebo ako sladká pochúťka k vianočnému čaju. Okrem toho potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči, pretože pekne vyzerajú na sviatočnom stole.
Trocha histórie grilážok
Grilážky majú svoju tradíciu už desiatky rokov a pôvodne vznikli vo Francúzsku, kde sa pripravovali ako jednoduché karamelovo-orechové tyčinky. Neskôr sa dostali do strednej Európy a u nás sa stali neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Dnes sa grilážky pripravujú v mnohých variáciách – s vlašskými orechmi, mandľami, lieskovcami, čokoládou či kokosom. Ich príprava sa od originálu veľmi nelíši a zvládne ju naozaj každý doma.
Čo budeš potrebovať
Na prípravu klasických vianočných grilážok si priprav:

-
200 g kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice medu (cca 40 g), 50 g masla, 150 g vlašských orechov, jemne nasekaných, 100 g horkej alebo mliečnej čokolády na polevu, 1 ČL vanilkového cukru, Štipka soli
Tieto suroviny vystačia na približne 20 až 25 grilážok, v závislosti od veľkosti. Ak chceš väčšie množstvo, jednoducho zdvojnásob všetko.
Príprava karamelu
Najprv si priprav stredne hlbokú panvicu alebo hrniec. Nasyp cukor a pridaj med. Na miernom ohni začni miešať, až kým sa cukor nerozpustí a nezačne zlatnúť. Daj pozor, aby sa cukor nepripálil, inak grilážky budú horké. Keď vznikne tekutá karamelová hmota, pridaj maslo a štipku soli. Maslo roztop a dôkladne premiešaj, aby vznikla hladká karamelová zmes.
Pridanie orechov
Do horúceho karamelu pridaj nasekané vlašské orechy a vanilkový cukor. Rýchlo premiešaj, aby sa orechy rovnomerne obalili karamelom. Ak chceš, môžeš pridať aj mandle alebo kombinovať rôzne druhy orechov. V tejto fáze je potrebné pracovať rýchlo, pretože karamel začne tuhnúť.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.















