Jahodová sezóna je v plnom prúde: 7 tipov, ako ich spracovať inak než do koláča či džemu
Lifestyle
Miska jahôd v chladničke, chuť na niečo dobré a hlava plná otázok. Koláče si už robila, džem tiež, a bublanina ťa už neláka. Tak čo teraz? Jahody totiž dokážu viac než len sladko vyzerať na zákusku. Tu je 7 nápadov, ako ich využiť trochu inak – originálne, sviežo a hlavne chutne.
Spracuj jahody trochu inak
1. Jahodové gazpacho – studená polievka ako stvorená na leto
Budeš potrebovať:
- 300 g zrelých jahôd
- 1/2 uhorky
- 1 malá červená paprika
- 1/2 strúčika cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového octu
- soľ, čierne korenie
- lístky bazalky alebo mäty na ozdobu
Postup:
Všetko nakrájaj na menšie kúsky a rozmixuj dohladka. Dochuť soľou, korením a nechaj aspoň hodinu vychladiť. Podávaj v pohároch alebo tanieroch, ozdobené bylinkami a kvapkou olivového oleja. Perfektné predjedlo na letný večer.
2. Jahodové guacamole – áno, fakt to funguje
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo
- 4–5 jahôd
- šťava z 1/2 limetky
- štipka soli
- voliteľne: červená cibuľa, čili, koriander
Ako na to:
Avokádo roztlač, pridaj nadrobno nakrájané jahody, limetku a soľ. Ak chceš trochu pikantnosti, pridaj aj čili a cibuľku. Výsledok? Svieža, sladko-slano-kyslá bomba, ktorú si budeš natierať na všetko.
3. Jahodový dressing na šaláty alebo grilovaný syr
Potrebné:
- 100 g jahôd
- 1 ČL dijonskej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového octu
- štipka soli a korenia
Ako na to:
Všetko rozmixuj do hladkej zálievky. Použi na zeleninový šalát, caprese s mozzarellou alebo ako omáčku k grilovanému hermelínu. Chutí sladkasto a výrazne – ideálna na letné večere.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.