7 originálnych tipov, ako spracovať jahody

Miska jahôd v chladničke, chuť na niečo dobré a hlava plná otázok. Koláče si už robila, džem tiež, a bublanina ťa už neláka. Tak čo teraz? Jahody totiž dokážu viac než len sladko vyzerať na zákusku. Tu je 7 nápadov, ako ich využiť trochu inak – originálne, sviežo a hlavne chutne.

Spracuj jahody trochu inak

1. Jahodové gazpacho – studená polievka ako stvorená na leto

Budeš potrebovať:

  • 300 g zrelých jahôd
  • 1/2 uhorky
  • 1 malá červená paprika
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového octu
  • soľ, čierne korenie
  • lístky bazalky alebo mäty na ozdobu

Postup:
Všetko nakrájaj na menšie kúsky a rozmixuj dohladka. Dochuť soľou, korením a nechaj aspoň hodinu vychladiť. Podávaj v pohároch alebo tanieroch, ozdobené bylinkami a kvapkou olivového oleja. Perfektné predjedlo na letný večer.

2. Jahodové guacamole – áno, fakt to funguje

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 4–5 jahôd
  • šťava z 1/2 limetky
  • štipka soli
  • voliteľne: červená cibuľa, čili, koriander

Ako na to:
Avokádo roztlač, pridaj nadrobno nakrájané jahody, limetku a soľ. Ak chceš trochu pikantnosti, pridaj aj čili a cibuľku. Výsledok? Svieža, sladko-slano-kyslá bomba, ktorú si budeš natierať na všetko.

guacamole s jahodami
zdroj: Freepik/freepik

3. Jahodový dressing na šaláty alebo grilovaný syr

Potrebné:

  • 100 g jahôd
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového octu
  • štipka soli a korenia

Ako na to:
Všetko rozmixuj do hladkej zálievky. Použi na zeleninový šalát, caprese s mozzarellou alebo ako omáčku k grilovanému hermelínu. Chutí sladkasto a výrazne – ideálna na letné večere.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Lifestyle