cviklová polievka

Cviklová polievka je ideálna voľba pre chladné dni. Spojuje tradičné chute s jemnou sladkosťou cvikly a poskytuje telu dôležité vitamíny a minerály. Tento recept je vhodný pre celú rodinu a jej príprava je jednoduchá, aj keď pridáme konkrétne množstvá surovín, aby bola výsledná chuť vyvážená.

Suroviny

  • 600 gramov cvikly
  • 2 stredné mrkvy (približne 200 gramov)
  • 1 menší zeler (asi 150 gramov)
  • 1 veľká cibuľa (150 gramov)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja (15 ml)
  • 2 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička octu alebo citrónovej šťavy
  • Voliteľne 100 ml smotany alebo kyslej smotany
  • Na ozdobu čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo pažítka

Príprava zeleniny

Najprv očistíme cviklu a nakrájame ju na menšie kúsky približne 2 centimetre veľké. Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na rovnakú veľkosť ako cviklu, aby sa všetka zelenina uvarila rovnomerne. Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak na tenké plátky. Takto pripravená zelenina zabezpečí, že cviklová polievka bude mať rovnomernú textúru a vyváženú chuť.

Základ polievky

V hrnci rozohrejeme lyžicu olivového oleja a pridáme cibuľu. Krátko ju osmažíme do zlatista, aby sa uvoľnili arómy. Následne pridáme cesnak a po minúte mrkvu a zeler. Po troch až piatich minútach pridáme cviklu a premiešame všetko dohromady. Zalejeme liter zeleninového vývaru, pridáme bobkové listy a jemne osoľujeme a okoreníme podľa chuti. Polievku necháme variť približne 25 až 30 minút, kým všetka zelenina nebude mäkká.

cviklová polievka
zdroj: Freepik / user14908974

Dochucovanie a kombinácie chutí

Keď je zelenina uvarená, polievku môžeme rozmixovať tyčovým mixérom do hladka. Pridáme čajovú lyžičku octu alebo citrónovej šťavy, aby sme zvýraznili prirodzenú sladkosť cvikly. Voliteľne môžeme pridať smotanu alebo kyslú smotanu, aby polievka získala krémovú a jemnú konzistenciu. Pre ozdobu a sviežosť pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Nutričné benefity cviklovej polievky

Cviklová polievka je veľmi výživná. Cvikla obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály ako železo a draslík, ktoré podporujú imunitu a správnu činnosť srdca. Zeler a mrkva dodávajú vlákninu a antioxidanty. Pravidelná konzumácia tejto polievky pomáha pri detoxikácii organizmu, zlepšuje trávenie a podporuje energiu počas chladných dní.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ODZADU SK (@odzadu.sk)

Varianty podávania pre celú rodinu

Cviklovú polievku môžeme podávať aj s doplnkami podľa chuti. Pre vegetariánsku verziu zostáva základ bez mäsa. Ak chceme sýtejšiu verziu, pridáme kúsky pečeného kuracieho mäsa alebo tofu. Polievka sa dobre kombinuje s chrumkavým chlebom alebo domácimi krutónmi. Smotanu alebo kyslú smotanu môžeme podávať priamo v tanieri, čo zvýrazní jemnosť chuti cvikly.

Tipy pre zimnú prípravu

Pri varení cviklovej polievky sa oplatí pripraviť väčšie množstvo. Dá sa skladovať v chladničke 2 až 3 dni alebo zmraziť na neskôr. Po rozmrazení sa chuť cvikly ešte lepšie rozvinie. Na zvýšenie sýtiaceho účinku môžeme pridať varené strukoviny ako šošovicu alebo cícer. Pri dochucovaní polievky je dôležité ochutnávať priebežne, aby bola výsledná chuť harmonická.

Ideálny zdravý zimný recept

Cviklová polievka je ideálnym zimným receptom, ktorý zahreje telo aj dušu. Je zdravá, výživná a zároveň flexibilná, takže si ju môžeš prispôsobiť podľa chuti a dostupných surovín. Vďaka svojej intenzívnej farbe a jemnej sladkosti je vizuálne príťažlivá a vhodná pre rodinné obedy alebo večere. Príprava je jednoduchá, výsledok stojí za každý vložený čas a zimné večery sa s touto polievkou stanú sýtejšie a chutnejšie.

Odporúčané články

Viac z kategórie Lifestyle