Zelený nedeľný obed pre celú rodinu: Vyskúšaj tento lahodný recept na špenát
LifestyleŠtyri kroky k dokonalému krémovému špenátu
Priprav si hrniec alebo hlbokú panvicu a poďme na to.
1. Základ chuti je cibuľa a cesnak: Na panvici rozohrej maslo. Pridaj najemno nakrájanú cibuľu. Opekaj ju pomaly na miernom ohni, kým nebude krásne sklovitá a začne chytať zlatú farbu. Práve dlho opekaná cibuľa dodá špenátu sladkastú hĺbku. Keď je cibuľa hotová, pridaj prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak. Nechaj ho len krátko rozvoňať asi 30 sekúnd, aby nezhorkol.
2. Príprava špenátu: Ak používaš čerstvý špenát, pridaj ho do panvice k cibuli a cesnaku. Bude sa ti zdať, že je ho veľmi veľa, ale rýchlo sa zredukuje. Prikry panvicu pokrievkou a nechaj ho spariť asi 3-4 minúty. Potom ho dobre premiešaj. Ak používaš mrazený špenát, ktorý si predtým rozmrazila a poriadne vyžmýkala, pridaj ho do panvice a nechaj ho prehriať.
View this post on Instagram
3. Krémová omáčka a dochucovanie: Ak chceš špenát mierne zahustiť, môžeš v malej miske rozmiešať lyžicu hladkej múky s trochou mlieka alebo smotany. Potom túto zmes prilej k špenátu. Ak nechceš použiť múku, nemusíš. Následne prilej smotanu na varenie a dobre premiešaj. Dôležité je variť špenát na miernom ohni, kým omáčka nezačne mierne hustnúť a neprejde varom.
Teraz prichádza to najdôležitejšie, správne dochutenie. Pridaj soľ, mleté čierne korenie a kľúčovú ingredienciu, mletý muškátový oriešok. Muškátový oriešok prepožičia špenátu jeho typickú a neodolateľnú chuť. Ochutnávaj a upravuj množstvo korenia podľa svojej chuti. Ak sa ti zdá špenát príliš hustý, prilej trochu zeleninového vývaru, vody alebo mlieka.
4. Servírovanie: Náš lahodný krémový obed je hotový. Podávaj ho ihneď, kým je ešte teplý.
Dúfame, že si tento recept na krémový špenát zamiluješ a stane sa tvojou novou nedeľnou tradíciou.












