Ako dobre poznáš naše regionálne jedlá? Ukáž, že si správna Slovenka
Ako sa na východnom Slovensku nazývajú klasické šišky z kysnutého cesta?
Najčastejšie ide o oblasť Spiša alebo Zemplína. Toto jedlo sa najčastejšie pripravuje počas fašiangov.
Z ktorej dedinky pochádza tradičná pochúťka s názvom bugačiky (bugače)?
Ide o dedinku v okrese Brezno. Toto jedlo sa môže pripravovať na viacero spôsobov, na sladko a aj na slano.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom talkne?
Môžeš ich poznať aj pod názvom dolky. Ide o kysnuté lievance. Toto pomenovanie používajú zväčša naše babičky a je typické pre oblasti stredného Slovenska, napríklad Horehronie či Novohrad.
Aká surovina nesmie chýbať vo fazuľovej polievke nazývanej geršňa?
Táto polievka je známa najmä v regiónoch Podpoľania a okolo Zvolena.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom haruľa?
Tento názov sa používa vo viacerých oblastiach stredného Slovenska, pričom ho využívajú najmä staršie generácie.
Z ktorého slovenského mesta pochádza tradičný trdelník?
Ide o sladký koláč z kysnutého cesta, ktorý má navyše zaregistrované ochranné zemepisné označenie. Skalický trdelník môže byť len jeden podľa pôvodnej receptúry.
Pre oblasť Liptova je typické jedlo liptovské droby. Čo to je?
V zemiakovej náplni nemôžu chýbať škvarky, cibuľa a cesnak.