Recept na lahodný krémový šošovicový prívarok: Nepohrdnú ním ani deti
LifestylePäť krokov ku krémovému úspechu
Príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Celá príprava ti nezaberie viac ako 40 minút.
1. Namáčanie a varenie šošovice: Šošovicu premy, zalej studenou vodou a ideálne ju nechaj namočenú aspoň hodinu. Ak používaš hnedú šošovicu toto pravidlo neobíď, pomôže to tráveniu. Po namočení vodu zlej. Daj šošovicu do hrnca, zalej čistou vodou, pridaj bobkový list a var do polomäkka. Pridaj nakrájané zemiaky. Zemiaky sa postarajú o prirodzené zahustenie. Šošovicu var do mäkka, ale dávaj pozor aby sa nerozvarila úplne. Po uvarení zlej len časť vody, asi polovicu si nechaj na riedenie omáčky. Bobkový list vyber.
2. Základ chuti tvorí cibuľa a zápražka: Na panvici rozohrej trochu masla a oleja. Pridaj najemno nakrájanú cibuľu. Opekaj ju pomaly kým nie je krásne sklovitá a začína chytať zlatú farbu. Práve dlho opekaná cibuľa dodá prívarku hĺbku chuti. Keď je cibuľa hotová, pridaj lyžicu hladkej múky a urob rýchlu zápražku. Praž ju asi minútu aby múka stratila svoju surovú chuť. Potom pridaj prelisovaný cesnak a nechaj ho krátko rozvoňať.
View this post on Instagram
Nezabudni, že šošovicový prívarok má byť krémový
3. Zaliatie a krémová textúra: Zalej zápražku studeným mliekom alebo vývarom a poriadne miešaj metličkou aby sa neurobili hrudky. Ak sa nejaké objavia nezúfaj. Stačí použiť ponorný mixér. Pridaj túto mliečnu zmes k uvarenej šošovici s trochou vývaru, ktorý si si odložila. Všetko dôkladne premiešaj a var na miernom ohni asi desať minút.
4. Dochucovanie, tajomstvo jemnej chuti: Teraz prichádza to najdôležitejšie správne dochutenie. Pridaj smotanu na varenie. Pre extra krémový efekt použi kyslú smotanu alebo dokonca šľahačkovú smotanu. Teraz nasleduje soľ, čierne korenie a dôležitá kyslá a sladká zložka. Pridaj postupne ocot a cukor. Ochutnávaj po každom pridaní. Pomer octu a cukru je kľúčový. Snaž sa nájsť jemnú sladko kyslú rovnováhu. Pridaj štipku mletej rasce pre lepšie trávenie. Ak používaš majoránku pridaj ju až na záver aby nezhorkla.
5. Finálne zjemnenie a podávanie: Ak chceš dosiahnuť super krémovú textúru ktorú ti škôlkari zjedia bez protestov použi ponorný mixér a zmixuj asi tretinu prívarku. Zvyšok nechaj s celou šošovicou. Prívarok tak bude hustý krémový ale stále uvidíš že je zo šošovice. Ak je príliš hustý prilej mlieko. Ak je príliš riedky var bez pokrievky.
Tipy pre variácie a servírovanie pre celú rodinu
- Verzia bez múky: Pre bezlepkovú verziu alebo ak nechceš používať múku je najlepšie použiť zemiakový škrob rozmiešaný v smotane alebo jednoducho rozmixovať väčšiu časť uvarenej šošovice so zemiakmi. To ti vytvorí prirodzenú a zdravú hustotu.
- Voliteľná zelenina: Ak chceš pridať do prívarku viac zeleniny, uvar spolu so šošovicou mrkvu alebo petržlen. Pre extra farbu môžeš pridať na konci trochu nasekaného čerstvého kôpru alebo petržlenovej vňate.
- Servírovanie: Najlepší je šošovicový prívarok s kúskom údeného mäsa varenou klobásou alebo opečenou slaninou. Pre zjednodušenie a rýchlu večeru stačí aj volské oko s čerstvým chlebom. Prívarok chutí výborne aj s nakladanými uhorkami alebo čalamádou.
Tento prívarok je skvelý aj na druhý deň. Šošovica nasaje všetky chute a prívarok je ešte hustejší.














