Chytilo ťa jesenné prechladnutie? Tieto 3 polievky ťa postavia na nohy rýchlejšie než lieky
LifestyleVonku sa ochladilo, vietor štípe do líc a ty už cítiš, že niečo na teba lezie. Jesenné prechladnutie prichádza nečakane, najskôr len škrabanie v hrdle, potom upchatý nos a únava, ktorá ťa doslova pripúta k posteli. Skôr než siahneš po antibiotikách alebo preplnených lekárňach, skús to po starom, miskou horúcej polievky, ktorá ťa postaví na nohy.
Polievka nie je len o jedle. Je to liek, pohodlie, rituál. Dokáže zahriať, uvoľniť a doplniť telu presne to, čo potrebuje. Tu sú tri recepty, ktoré ti pomôžu vyzdravieť rýchlejšie, než by si čakala.
1. Cesnaková bomba na imunitu
Cesnak je základ jesennej lekárničky. Je prirodzené antibiotikum, ktoré pomáha bojovať proti vírusom aj baktériám. Cesnaková polievka je ideálna, ak cítiš, že prechladnutie sa ešte len rozbieha.
Budeš potrebovať:
- 1 hlávku cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu masla alebo olivového oleja
- 1 liter vývaru
- trochu smotany na zjemnenie
Na masle orestuj cibuľu a nasekaný cesnak. Zalej vývarom a var 10 minút. Pridaj smotanu, rozmixuj a podávaj s opečeným chlebíkom. Chuť je jemná, ale účinok silný, cesnaková polievka dokáže uvoľniť dýchacie cesty a posilniť imunitu.
2. Kurací vývar – klasika, ktorá nikdy nesklame
Staré mamy vedeli, prečo je vývar liek na všetko. Kurací vývar dopĺňa minerály, pomáha hydratovať organizmus a podporuje regeneráciu. Vďaka kolagénu z kostí je ideálny na obdobie, keď sa telo snaží uzdraviť.
Tajomstvo dokonalého vývaru:
- var ho pomaly, aspoň tri hodiny
- pridaj koreňovú zeleninu, bobkový list a čierne korenie
- dochuť soľou až na konci
Keď sa vývar varí pomaly, uvoľňuje všetky živiny a vzniká silný, voňavý základ. Môžeš doň pridať aj trochu zázvoru alebo kurkumy pre ešte väčší protizápalový efekt.
View this post on Instagram
3. Krémová tekvicová polievka pre dušu
Tekvica je symbol jesene a výživová bomba v jednom. Obsahuje betakarotén, vitamín C a veľa vlákniny. Krémová tekvicová polievka ťa nielen zahreje, ale aj zasýti a vyčarí úsmev, aj keď vonku prší.
Potrebovať budeš:
- ½ menšej tekvice hokkaido
- 1 zemiak
- 1 cibuľu
- 1 liter zeleninového vývaru
- štipku muškátového orieška
- trochu smotany alebo kokosového mlieka
Na oleji osmaž cibuľu, pridaj tekvicu a zemiak, zalej vývarom a var, kým všetko nezmäkne. Rozmixuj a dochuť. Môžeš pridať aj pár kvapiek tekvicového oleja alebo opečené semienka na ozdobu. Tekvicová polievka je jemná, krémová a ideálna, keď potrebuješ teplo zvnútra aj zvonka.
Polievky sú zázrakom na prechladnutie
Teplé jedlo zvyšuje prietok krvi, hydratuje telo a podporuje imunitný systém. Navyše, keď si chorá, polievka je často to jediné, čo telo zvládne prijať. A aj psychicky pôsobí upokojujúco, vráti ťa späť k pocitu bezpečia a domova.
Takže keď nabudúce pocítiš prvé príznaky jesenného prechladnutia, nesiahaj hneď po liekoch. Otvor chladničku, vytiahni hrniec a nechaj vôňu domácej polievky vyliečiť ťa po svojom.