Tajomstvo dokonalej kapustnice, ktoré rozhoduje o celej štedrovečernej večeri: Poznali ho už naše staré mamy
Lifestyle
Kapustnica je jedlo, bez ktorého si na Slovensku Vianoce jednoducho nevieme predstaviť. Jej vôňa sa šíri domom už od rána a automaticky vytvára pocit pokoja, tradície a spolupatričnosti. Pre niekoho je to polievka, pre iného spomienka na detstvo, starých rodičov a štedrovečerný stôl plný rodiny. Pravá kapustnica má byť výrazná, mierne kyslá, sýta a taká dobrá, že si ju s chuťou dáš aj na druhý či tretí deň.
Prečo je kapustnica symbolom Vianoc
Kapustnica vznikla ako jednoduché a dostupné jedlo z lokálnych surovín. Kyslá kapusta sa dala skladovať celú zimu, sušené huby boli bežnou súčasťou špajze a údené mäso dodávalo polievke silu aj chuť. Postupne sa z nej stala sviatočná polievka, ktorá sa varila práve na Vianoce. Každý región a každá rodina má vlastný recept, no základ ostáva rovnaký. Práve v tom spočíva čaro tohto jedla. Kapustnica nie je o presných gramoch, ale o rovnováhe chutí.
Ingrediencie na klasickú vianočnú kapustnicu
- 600 g kyslej kapusty
- 400 g údeného mäsa alebo údených rebier
- 1 až 2 klobásy podľa chuti
- 40 g sušených húb
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- 2 bobkové listy
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 1 lyžička majoránu
- soľ podľa potreby
- olej alebo bravčová masť
- voda alebo vývar
Príprava surovín je základ úspechu
Sušené huby namoč do studenej vody minimálne na hodinu. Vodu nevylievaj, použiješ ju do polievky, pretože obsahuje silnú hubovú chuť. Kapustu ochutnaj. Ak je veľmi kyslá, môžeš ju jemne prepláchnuť, no úplne ju nevymývaj, aby kapustnica nestratila charakter. Údené mäso nakrájaj na väčšie kúsky, klobásu na kolieska a cibuľu nasekaj nadrobno.
View this post on Instagram
Základ kapustnice krok za krokom
V hrnci rozohrej masť alebo olej a orestuj cibuľu do zlatista. Pridaj cesnak a krátko premiešaj. Následne pridaj mletú papriku a hneď ju zalej trochou vody, aby nezhorkla. Pridaj kapustu, údené mäso, huby aj s vodou z namáčania, bobkový list, rascu a čierne korenie. Zalej vodou alebo vývarom tak, aby boli všetky suroviny ponorené.
Pomalé varenie je kľúčové
Kapustnica sa nevarí narýchlo. Priveď ju k varu, potom stíš plameň a nechaj ju pomaly prebublávať aspoň 90 minút. Čím dlhšie sa varí, tým lepšie sa chute prepoja. Počas varenia občas premiešaj a ochutnávaj. Ku koncu varenia pridaj klobásu a majorán, ktorý predtým rozdrv v dlaniach. Dochutiť soľou treba opatrne, pretože kapusta aj údené mäso sú už samy o sebe slané.
View this post on Instagram
Hustá alebo redšia kapustnica
Niektorí majú radi kapustnicu hustú, iní skôr polievkovú. Ak ju chceš zahustiť, môžeš použiť nastrúhaný surový zemiak alebo lyžicu hladkej múky rozmiešanej vo vode. Tradične sa však kapustnica zahusťuje prirodzene dlhým varením a množstvom surovín, nie zásmažkou.
Kapustnica chutí najlepšie na druhý deň
Jedným z dôvodov, prečo sa kapustnica varí deň vopred, je jej schopnosť dozrieť. Po odstátí sa chute ešte viac prepoja a polievka získa hlbšiu a plnšiu chuť. Na druhý deň býva kapustnica často lepšia než čerstvá. Stačí ju pomaly zohriať a podávať s čerstvým chlebom.
Varianty podľa rodinných tradícií
Niektoré rodiny pridávajú sušené slivky, iné smotanu alebo dokonca víno. Na východe Slovenska sa často varí kapustnica bez mäsa, len s hubami, inde je neodmysliteľná klobása a údené. Každá verzia je správna, pokiaľ chutí tým, ktorí sedia za stolom.
Kapustnica nie je len jedlo. Je to rituál, vôňa Vianoc a symbol domova. Práve preto si zaslúži čas, trpezlivosť a úctu k tradícii.














