Recept na krémový špenát: Ideálny zelený obed, ktorý zjedia aj deti

Nedeľa. Slovo ktoré v mnohých z nás evokuje pokoj, rodinné stretnutia a, samozrejme, výnimočný obed. Často sa držíme overenej klasiky ako je pečené mäso a zemiaky. Čo keby sme však túto nedeľu prekvapili rodinu niečím zeleným, ale zároveň neuveriteľne chutným a sýtym? Dnes ti predstavíme recept na špenát, ktorý premení bežný obed na gurmánsky zážitok.

Zabudni na vodnatú bledú hmotu, ktorú si možno pamätáš zo škôlky. Tento recept povýši špenát na hlavnú hviezdu taniera. Je plný chuti, krémový a tak lahodný, že si ho zamilujú aj tí najväčší odporcovia zelenej zeleniny. Je ideálny ako samostatný hlavný chod s vajíčkom alebo ako skvelá príloha k mäsu.

Prečo je špenát viac než len zelenina

Špenát je doslova zelený poklad. Okrem toho, že je bohatý na vitamíny A, C a K, obsahuje aj veľké množstvo železa a antioxidantov. Je skvelý pre imunitu, podporuje zdravie kostí a pomáha pri trávení. A čo je najlepšie, je nízkokalorický a zároveň úžasne univerzálny.

Navyše, dnešná generácia detí už nemusí trpieť horkosťou, ktorú sme mali so špenátom spojnú my. Moderné odrody a správna úprava zabezpečujú jeho jemnú a sladkastú chuť. Vedela si, že špenát bol v minulosti dokonca používaný ako liečivá rastlina? Je to naozaj superpotravina, ktorá si zaskúži zaradiť do jedálnička častejšie.

špenát
zdroj: Unsplash/David B Townsend

Čerstvý alebo mrazený špenát

  • Čerstvý špenát: Ak máš k dispozícii čerstvý špenát, dopraj si ho. Jeho chuť je intenzívnejšia a sviežejšia. Budeš potrebovať približne 500 gramov mladých lístkov.
  • Mrazený špenát: Ak chceš ušetriť čas a máš po ruke mrazený špenát, je to skvelé. Použi balenie s celými listami nie pretlak. Budeš potrebovať približne 400-500 gramov. Pred použitím ho nechaj rozmraziť a dobre vyžmýkaj prebytočnú vodu.

Čo budeš potrebovať pre nedeľný špenátový zážitok

Príprava tohto špenátu je jednoduchá a suroviny máš pravdepodobne doma. Kľúčom je vyváženie chutí.

Suroviny na špenát:

  • 500 g čerstvého alebo 400 g mrazeného špenátu (listového)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie (aspoň 12 percent tuku)
  • 50 g masla
  • 1-2 lyžice hladkej múky (voliteľné pre zahustenie)
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • Soľ, čierne korenie
  • 100 ml zeleninového vývaru (voliteľné, môže byť aj voda)

Suroviny na servírovanie:

  • 4 vajcia (na volské oko)
  • Zemiaky (varené alebo pečené)
  • Čerstvý chlieb

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Odporúčané články

Viac z kategórie Lifestyle