Recept na lahodný krémový šošovicový prívarok: Nepohrdnú ním ani deti

Pamätáš si na šošovicový prívarok zo školskej jedálne? Pravdepodobne to nebola tvoja obľúbená spomienka. Šošovica pritom patrí medzi naše najlepšie a najzdravšie strukoviny. Obsahuje obrovské množstvo bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov. Je skvelá pre trávenie, zasýti na dlhú dobu a je prekvapivo lacná.

Dnes zabudneme na neochutenú a vodovú verziu. Prinášam ti recept na krémový šošovicový prívarok ktorý je jemný lahodný a tak dobre ochutený že ho budú pýtať dokonca aj tvoje deti. Tajomstvo spočíva v dvoch veciach krémová textúra bez hrudiek a dokonale vyvážená chuť s jemnou kyselinkou.

Tento recept je flexibilný. Môžeš ho uvariť klasicky s údeným mäsom alebo ho nechať plne vegetariánsky. V každom prípade je rýchly a naozaj jednoduchý.

Prečo je šošovica superhrdina na tanieri

Šošovica je malý, ale výkonný balíček živín. Je bohatá na železo, čo je dôležité pre krvotvorbu a energiu. Zároveň vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zasýti ťa na celé popoludnie.

Pre deti je dôležité, že prívarkom dokážeš prepašovať do ich stravy zeleninu a strukoviny ktoré inak odmietajú. Jemná textúra prívarku zabezpečí že nebudú protestovať proti celým zrnkám. Ak máš menšie deti môžeš použiť lúpanú červenú šošovicu ktorá sa varí extrémne rýchlo a nespôsobuje plynatosť. Tá je ideálna pre citlivé brušká a rozvarí sa takmer sama.

Recept na lahodný krémový šošovicový prívarok: Nepohrdnú ním ani deti
zdroj: Freepik / KamranAydinov

Čo budeš potrebovať pre plnú chuť

Príprava tohto prívarku si vyžaduje len pár základných surovín ktoré máš pravdepodobne doma v špajze. Ak chceš dosiahnuť profesionálnu chuť venuj pozornosť výberu smotany a korenia.

Suroviny na hlavný prívarok:

  • 500 g šošovice (klasická hnedá alebo zelená), 2 menšie zemiaky (pre lepšiu konzistenciu a zahustenie), 1 veľká žltá cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica hladkej múky (alebo zemiakového škrobu pre bezlepkovú verziu), 300 ml mlieka alebo zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie alebo kyslej smotany (aspoň 12 percent tuku), 1 bobkový list, 3 lyžice kvasného octu (podľa chuti), 2 lyžice kryštálového cukru, mletá rasca, soľ čierne korenie, 1 lyžička majoránky

Suroviny na servírovanie:

  • 200 g údeného vareného mäsa klobásy alebo volského oka (pre vegetariánsku verziu)
  • Čerstvý chlieb alebo varené zemiaky

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Odporúčané články

Viac z kategórie Lifestyle