Paprikáš: Krémový recept na kuracie mäso ako od babičky

Jeseň pomaly prechádza do zimy a my všetci hľadáme v kuchyni niečo, čo nás poriadne zahreje. Možno si spomínaš na detstvo a vôňu, ktorá sa šírila z babičkinej kuchyne, keď varila jednoduché, ale sýte jedlá. Jedným z takýchto klenotov je nepochybne aj kurací paprikáš.

Tento recept je symbolom domácej pohody a lásky. Nemusíš sa báť, že stráviš hodiny v kuchyni. Paprikáš je prekvapivo rýchly a nenáročný na suroviny. Je to jedlo, ktoré hravo zvládneš aj po náročnom dni v práci a vďaka svojej krémovej textúre a bohatej chuti poteší celú rodinu. Dôležité je len dodržať pár základných krokov, vďaka ktorým bude tvoja omáčka dokonale hustá a mäso nádherne jemné.

Paprikáš je definovaný troma základnými piliermi: sladká paprika, dobrá cibuľa a krémová smotana. Zabudni na zbytočné komplikácie.

Príprava základov: Cibuľa, paprika a kura

Na autentický a rýchly paprikáš potrebujeme dobré kuracie mäso. Ideálne je použiť stehenné rezne bez kosti a kože, tie zostanú pekne šťavnaté. Na začiatok nakrájaj dve veľké cibule nadrobno a opraž ich na oleji alebo masti do zlatista. Neponáhľaj sa s týmto krokom, pretože práve cibuľový základ je nositeľom chuti.

Novembrový recept, ktorým rozvoniaš celý dom: Krémový kurací paprikáš, ako od babičky
zdroj: Freepik / Fahrwasser

Keď je cibuľa krásne mäkká, odstav hrniec z ohňa a pridaj tri lyžice sladkej mletej papriky. Musíš papriku rýchlo premiešať, aby sa nepripálila, inak by zhorkla. Akonáhle je paprika rozpustená v tuku, vráť hrniec na sporák, pridaj mäso nakrájané na kocky a nechaj ho zatiahnuť.

Teraz prichádza kľúčová fáza. Zalej zmes horúcou vodou alebo kuracím vývarom. Daj pozor, aby si nepriliala príliš veľa tekutiny. Omáčka má byť hustá, nie vodová. Posoľ, okoreň a pridaj jeden menší pretlačený strúčik cesnaku pre hĺbku. Pomaly var pod pokrievkou, kým kura nie je mäkké, čo trvá približne dvadsať minút.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Odporúčané články

Viac z kategórie Lifestyle