Poznáš tradičný nápoj jesene? Dávaj pozor, takto ťa môžu predajcovia ľahko oklamať
LifestylePoznáš tradičný nápoj jesene? Každý rok sa totiž opakuje rovnaký scenár – celé Slovensko v týchto mesiacoch zasiahne burčiaková horúčka. Stánky sa zaplnia, plastové poháre sa lesknú a ľudia si s úsmevom pripíjajú na „mladosť vína“. No zatiaľ čo niektorí si vychutnávajú poctivý, šumivý burčiak priamo z viníc, iní si nevedomky kupujú jeho lacnú napodobeninu. Ako rozoznať ten pravý od fejku a na čo si dať pozor? Radí someliér Peter Kecskés z Pivnice Čebovce.
„Dobrý burčiak je sladučký, so sviežou kyselinkou a jemnou pikantnosťou rozbiehajúceho sa kvasenia,“ vysvetľuje. Realita v stánkoch totiž často býva kyslá ako minuloročný sud.
Tradičný nápoj jesene – burčiak
Toto by malo byť protizákonné
Niektorí predajcovia to hrajú nečisto. Riedia burčiak vodou, sypú doň repný cukor a vydávajú ho za „slovenský skvost“. Odborník však varuje.
„Kvalitný burčiak by mal byť odkalený – nemali by v ňom plávať zhluky kvasiniek a dužiny. Ak má príliš svetlú, bielo zakalenú farbu, zrejme bol nariedený a dosladený repným cukrom,“ prekvapuje. Takže ak sa na teba z plastového pohára usmieva podozrivo priezračná tekutina, ruky preč!
Počúvaj a voňaj
Nie je to vtip – burčiak naozaj žije vlastným životom. „Ak priložíte k uchu dobrý burčiak, kvasinky budete doslova počuť šumieť,“ radí Peter Kecskés. Takže kým sa napiješ, skús najprv načúvať. Ak je však ticho ako v hrobe, niečo nie je v poriadku. Buď je burčiak už „mŕtvy“, teda úplne dokvasený, alebo bol umelo dosladený a nariedený, čím prišiel o svoju typickú iskru.
A čo vôňa? Tá je podľa odborníkov rovnako dôležitá ako chuť či vzhľad. „Mala by byť svieža, výrazne hroznová, kvetnatá a nemal by v nej dominovať alkoholový tón.“ Ak z pohára cítiš ostrý závan liehu alebo nepríjemnú kyslosť, zbystri pozornosť – to je jasný signál, že burčiak už prekvasil alebo nie je čerstvý.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Správny burčiak má voňať tak, že ťa okamžite prenesie na vinicu, medzi strapce dozretého hrozna a vôňu jesenného slnka. Ak ti teda predajca podá pohár, nezabudni ho priložiť k nosu – ten nikdy neklame.
Burčiak + slnko = katastrofa
Burčiak je ako ľad – zle znáša teplo. „Ak zostane v izbovej teplote alebo na slnku, prekvasiť vie za jeden-dva dni a stratí sviežosť,“ varuje vinár. Inými slovami: nechaj ho v chladničke, nie na parapete.
„S burčiakom vždy opatrne. Je to len ochutnávka z novej úrody. Vždy je bezpečnejšie počkať na mladé víno,“ uzatvára Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Burčiak je symbolom jesene, no aj nápojom, s ktorým sa to ľahko preženie. Hoci chutí neodolateľne a šumí ako sľub budúceho vína, treba si uvedomiť, že je to stále „živý“ nápoj – plný kvasiniek, cukru a alkoholu, ktorý ešte len dozrieva. Dopraj si pohár-dva, vychutnaj si jeho sviežosť a atmosféru, ale nezabúdaj, že menej je v tomto prípade viac. Pravý burčiak sa pozná nielen podľa chuti, ale aj podľa toho, ako sa k nemu správaš – s rešpektom, zvedavosťou a mierou.