Slovenské gazdinky to zbožňujú_ Recept na koláč, ktorý sa dedí z generácie na generáciu
Freepik/freepik, Freepik/wayhomestudio,

Slovenské gazdinky si svoje rodinné recepty starostlivo strážia a odovzdávajú ich z generácie na generáciu. Jeden takýto recept, plný tradície a lásky, sa udomácnil v mnohých domácnostiach a stále patrí medzi obľúbené pochúťky na našich stoloch. Spoznajte príbeh a postup prípravy jedla, ktoré spája celé rodiny.

Každá slovenská rodina má svoj poklad – recept, ktorý sa odovzdáva z matky na dcéru, z babičky na vnučku. Tieto tradičné recepty nesú v sebe kus histórie, rodinných spomienok a chutí, ktoré nikde inde nenájdete. V dnešnej uponáhľanej dobe sa mnohé z nich pomaly vytrácajú, no tie naozaj dobré zostávajú a znovu sa objavujú na našich stoloch. Práve takýto recept vám dnes predstavíme – jednoduchý, chutný a pritom plný tradície.

Poznáš tento recept na koláč?

Jedným z takýchto receptov je babkin bejleš, tradičný zemplínsky kysnutý koláč, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Tento koláč je obľúbený najmä v rodinách z východného Slovenska a jeho príprava je často spojená s rodinnými stretnutiami a sviatkami.

Babkin bejleš je známy aj pod rôznymi názvami, ako bejleš, bíleš alebo béleš, a môže byť plnený rôznymi náplňami, napríklad jablkami alebo tvarohom. Je chutný, voňavý a dokonale vláčny. Tradične sa pečie na veľkom plechu, takže sa ujde celej rodine.

Jablko
zdroj: Unsplash/Matheus Cenali

Potrebné suroviny

Na cesto budeme potrebovať niekoľko základných surovín, ktoré nájdete v každej dobre vybavenej kuchyni. Tento recept na koláč má dve časti – najskôr si povieme, aké suroviny potrebujeme použiť na cesto, a až potom prejdeme k náplni.

  • 400 g hladkej múky
  • 100 ml teplej vody
  • 100 ml mlieka
  • pol kocky droždia
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • pol lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1 vajce na potretie

Na náplň budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 1 kg jabĺk
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička cejlónskej škorice
  • podľa potreby kryštálový cukor (závisí od kyslosti jabĺk)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 20 g masla

Postup prípravy nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Lifestyle