Niektorí ľudia pôsobia sviežo aj po šesťdesiatke, zatiaľ čo iní vyzerajú unavene už po štyridsiatke. Často za to nemôže genetika, ale tzv. „inflammaging“ – tichý, dlhodobý zápal, ktorý v tele prebieha roky bez zjavnej bolesti či príznakov. Tento proces sa nenápadne rozbieha už v strednom veku a dokáže výrazne urýchliť biologické starnutie. Dobrá správa je, že sa to dá spomaliť. Kľúčom sú úpravy životného štýlu, stravy a lepšia práca so stresom.

Ľudia majú tichý oheň v tele

Akútny zápal spoznáš – keď si porežeš prst, miesto opuchne, sčervenie a bolí, no po pár dňoch sa zahojí. Ten chronický však funguje úplne inak. Neobjaví sa po úraze, ale vzniká postupne, ako reakcia tela na dlhodobý stres a preťaženie.

„Predstavte si, že imunitný systém sa nikdy nevypne. Neustále bojuje, aj keď nemá proti komu,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Klement z Agapé Senior Park. „Tento neviditeľný požiar prebieha v tele roky, bez horúčky a bez bolesti, no pomaly poškodzuje bunky, cievy, nervové dráhy a orgány.“

Vedci zistili, že pri chronickom zápale sa v tele hromadia tzv. senescentné bunky. Sú staré a poškodené, no napriek tomu zostávajú v organizme. A práve tým spôsobujú problém: uvoľňujú látky, ktoré vyvolávajú ďalší zápal, čím postupne „nakazia“ aj zdravé bunky okolo seba. Imunitný systém ich síce rozpozná, ale keďže s vekom slabne, nedokáže ich účinne odstrániť. Tak sa zápal pomaly šíri celým telom ako tichý dym.

Výskumy zároveň ukazujú, že tento proces stojí za väčšinou ochorení spojených so starnutím – od Alzheimerovej choroby až po osteoporózu. Zaujímavé však je, že časté zápalové reakcie nemusia nevyhnutne viesť k inflammagingu.

Stres a cukor veci zhoršujú

Väčšinu dňa presedíme, večer relaxujeme pri obrazovke a stres berieme ako bežnú súčasť života. Presne tým ale nechtiac podporujeme zápal v tele. K tomu sa pridáva aj strava plná cukru, nasýtených tukov a vysoko spracovaných potravín, ktoré cez črevá rozbiehajú ďalšie zápalové reakcie.

Cukor je zabijak
zdroj: Freepik/kroshka__nastya

Tráviaci systém je centrom imunity. Keď ho roky zaťažujeme ťažko stráviteľnou stravou, narúšame bakteriálnu rovnováhu a spúšťame reťaz zápalových reakcií,“ potvrdzuje odborník.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Odporúčané články

Viac z kategórie Krása