Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po výhre to pre ňu ani zďaleka nekončí, práve naopak. Reč je o  Martine Grňovej, mladej, slovenskej víťazke šou MasterChef.  Maťa svojou šikovnosťou a citom k vareniu, získala titul MasterChef Slovensko. Momentálne tvrdo maká na svojej spoločnosti FoodLover.sk, ktorá sa venuje osvete v oblasti zdravého gurmánstva prostredníctvom blogu, kurzov varenia, prednášok a vlastných produktov značky mandlove.

Ahoj Maťa, na začiatok by som ti rada zagratulovala k tvojmu úspechu v šou MasterChef. Popíš nám na úvod to „rané“ obdobie v tvojom živote, kedy si zistila, že varenie je to, čím by si sa chcela živiť?

Ďakujem za gratuláciu ☺. Toto moje zistenie prišlo v 3.ročníku na Matfyze. Stala som sa študentkou Manageria Leadership Programu (dnešné Nexteria Leadership Academy), a tam vrámci kariérneho poradenstva sme riešili otázku vízie a životného poslania. Ja som si vtedy uvedomila, že sa chcem venovať jedlu a gastronómii. Ešte taký rok mi trvalo sa s tým zmieriť a začať pre to aj reálne niečo robiť. Založila som s kamarátkou blog, začala som viesť kurzy varenia, písala diplomovku o gastre a po čase založila firmu.

Povedz nám, prosím, dôvod tvojho prihlásenia do súťaže MasterChef Slovensko a tvoje pocity z celej súťaže?

Mojou najväčšou motiváciou bolo asi to, že aj napriek všetkej mojej snahe a životným krokom ma mnohí ľudia (najmä moji blízki) v mojom rozhodnutí ísť takouto cestou nepodporovali. Nesúhlasili s tým, mysleli si, že nekonám správne a mala by som sa venovať tomu, čo som vyštudovala. Teda robiť v banke, poisťovni či dátového analytika. Mnohým sa cesta „gastronómie“ nezdala dosť dobrá či zaujímavá. Ďalším dôvodom bol fakt, že na Slovensku (a vlastne aj všade inde vo svete) to funguje tak, že ak chce človek niečo veľké dosiahnuť, je dobré poznať ľudí, alebo aby ľudia poznali jeho. Keďže som skôr kreatívec a rada trávim čas prácou, rozhodla som sa ľuďom dokázať ako vážne to s gastronómiou myslím a že na to mám, práve tým, že som sa prihlásila do súťaže MasterChef. ☺

Čo sa týka pocitov zo súťaže, sú samozrejme zmiešané. Spoznala som veľa zaujímavých ľudí, prežila si čosi, čo už asi nezažijem. Najsilnejší pocit, ktorý som si však odniesla je ten, že mi ľudia konečne uznali môj  slobodný výber a cestu, ktorou som chcela ísť. Som so svojím výberom šťastná, pretože moja práca ma napĺňa radosťou i živí.

13433164_1087562754641892_8316439460172365977_o

V súťaži si vyhrala nemalú sumu. Začala si ju pomaly do niečoho investovať alebo sa nachádzaš vo fáze plánovania, čo s tak obrovskou sumou?  

Zatiaľ som peniažky neinvestovala. Som dosť šetrný typ, ale určite ich použijem na rast svojej firmy a plnenie ďalších mojich snov. Gastronómii a vareniu sa chcem venovať celý život a niektoré z mojich plánov určite nejakú tú investíciu potrebujú. A je to naozaj skvelý pocit, že môžem investovať z vlastného.

Sú to už skoro 3 mesiace od skončenia šou a mňa by zaujímalo, čo sa za tie 3 mesiace zmenilo v tvojom osobnom a pracovnom živote?

V prvom rade som spoznala mnoho zaujímavých ľudí, ktorí sa tiež venujú gastronómii a majú podobne sny ako ja. Donedávna som sa bála, že na takých ľudí nikdy nenatrafím. Začala som snívať ešte vo väčšom, otvorili sa mi nové kurzy varenia, chodím variť (robiť catering) na rôzne akcie a podobne. Firmu, ktorú som mala so svojou partnerkou v podnikaní som prebrala ja, čiže aj to je taká novinka. Do života mi vstúpil i človek, ktorý mi je oporou v osobnom aj v tom pracovnom živote.IMG_0975

Varenie máš v malíčku, tomu nasvedčuje aj výhra v MasterChef. Je však ešte niečo, čo by si na sebe chcela zlepšiť, čomu by si sa chcela priučiť vo varení? Čo je podľa teba tvojou slabou stránkou?

Neviem, či ho mám v malíčku, ale je to aktivita, ktorú neskutočne milujem. Asi najviac na svete. Myslím si, že mojou najsilnejšou stránkou je kreativita a som presvedčená o tom, že sa mám v čom zlepšovať. Myslím si, že ide najmä o technologické postupy a novodobé trendy v gastronómii. Keďže som ten typ človeka, ktorý sa potrebuje stále posúvať dopredu, určite sa budem naďalej vzdelávať a sledovať čo je nové.

Povedz nám niečo o tvojich receptoch. Čím sa podľa teba odlišujú od iných?

Keďže sa už dlhšiu dobu stravujem bez lepku (s občasnými prehreškami) a nízko-sacharidovo, nájdete v mojich jedlách zaujímavé využitie zeleniny či ovocia. Snažím sa variť sezónne, farebne a kreatívne. Rada kombinujem sladké ovocné chute k mäsu či syrom. Zeleninou rada nahrádzam typické prílohy ako sú zemiaky, cestoviny či ryža. V mojich jedlách nikdy nechýbajú bielkoviny a zdravé tuky. Jedlá majú byť podľa mňa krásne na pohľad, skvelé na chuť a v neposlednom rade nutrične hodnotné. ☺IMG_0092

Tvoje recepty vyzerajú úchvatne a verím, že aj skutočne vynikajúco chutia. Odkiaľ, resp. od koho čerpáš inšpiráciu pri varení a vymýšľaní svojich receptov?

Kedysi, ešte pri mojich začiatkom blogovania, som čerpala inšpiráciu na zahraničných blogoch (o paleo stravovaní). Teraz to už ide samo. Nerada varím to isté čo i len dvakrát, čiže sa neustále snažím vymýšľať nové kombinácie alebo použiť všeobecne známe spojenia chutí v nových kreatívnych receptoch. 🙂12637182_10208898423286313_475182451_o

Nerozmýšľala si nad tým odísť do zahraničia či už kvôli práci v oblasti gastronómie alebo načerpať inšpiráciu?

Rozmýšľala som nad tým ešte počas výšky. Veľa ľudí mi hovorilo, že s mojimi nápadmi, receptami a tortami by som v zahraničí určite uspela a ľudia by sa za nimi išli potrhať. Ja však chcem zlepšovať gastronómiu na Slovensku a jednoducho priniesť niečo pekné sem. Hovorila som si, že ak tu to nevýjde, odídem do zahraničia. Keďže som ale vyhrala MasterChef, tak asi povedať niečo také, že tu to nevyšlo, už asi nepoviem. Mám však v pláne dostať svoje produkty (pod značkou mandlove) aj do zahraničia, tak dúfam, že aj tento sen sa mi podarí naplniť.

Občas sa v kuchyni, pri varení či pečení, stanú aj nemalé faux pas. Tiež ich mám pár za sebou. Máš nejakú vtipnú príhodu z kuchyne?

Tak vtipných príhod mám naozaj dosť. Ja som vo všeobecnosti veľmi hyperaktívny človek a potrebujem robiť viac vecí naraz. A to aj v kuchyni. Bežne sa mi stáva, že niečo vylejem, rozsypem, zhodím a podobne.. Aj pri natáčaní MasterChef sa mi stala taká vec, že som sa pri otváraní oleja celá obliala. A trošku menej smiešne, pravidelne sa mi vo výrobni stane, že si udriem hlavu o rúru. Už som si ju tak aj rozbila. ☺

foto: archív M. G.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieRozhovory